
Wiśnia z chłopskiego sadu lub rosnąca za oknem przy chacie jest jednym z najbardziej strojnych drzew – wiosną nosi biały welon, a latem rodzi liczne, czerwone jak krew owoce. Dlatego wiązana jest symbolicznie z domem rodzinnym, zmysłową miłością i kobiecością.
Słownik stereotypów i symboli ludowych, redakcja Jerzy Bartmiński, Wydawnictwo UMCS
Co roku kupujemy wiśnie od znajomego sadownika spod Sandomierza. Nabraliśmy już takiej wprawy, że przerobienie 50 kilogramów wiśni to dla nas pestka. 20 kg idzie na wino, 20 kg na soki, 5 kg do zamrożenia. Los ostatniej piątki zależy od sezonu. Czasem są to konfitury, a zwykle nalewki.
Składniki (około 3 litry gotowej nalewki):
- 3 kg wiśni
- 1 litr miodu
- 1/2 litra spirytusu 95%
- 1 litr wódki 38%
- 200 g suszonych śliwek
- 1 laska wanilii
- 10 goździków
- 2 łyżki ziaren kawy
Przepis:
- Wiśnie wydrylować.
- Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasiona, śliwki pokroić w drobne kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać w pięciolitrowym słoju.
- Słój odstawić w ciepłe miejsce i macerować przez dwa tygodnie.
- Nalewkę przecedzić i mocno odcisnąć wiśnie.
- Pozostawić w słoju na kilka miesięcy po czym zlać klarowny płyn znad osadu i zabutelkować.
Uwagi:
- Nalewka według tego przepisu jest dosyć mocna i słodka. Po przecedzeniu można ją rozcieńczyć wodą dopasowując do własnych upodobań.
- Jeśli miód jest skrystalizowany to należy go delikatnie podgrzać i rozpuścić przed dodaniem do wiśni (najlepiej nie przekraczając temperatury 40 stopni).
- Kawę i goździki dobrze jest wrzucić do jednorazowego filtra na herbatę i taką paczuszkę obwiązać nitką. Te przyprawy dają mocny aromat i w ten sposób łatwo będziemy mogli wyciągnąć je wcześniej.
