
Nie lubię słodkich śniadań, ale są sytuacje kiedy muszę zjeść coś, co szybko postawi mnie na nogi. W takiej chwili nie ma lepszego zestawu niż zielona herbata i żytnia grzanka z miodem i sezamem. Najlepiej grubo posypana orzechami.
Składniki:
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 2 łyżki sklarowanego masła
Przepis:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Uwagi:
- Jeśli miód jest gęsty lub skrystalizowany, można go lekko podgrzać (maksymalnie do 35 stopni).
- Pastę można wymieszać z podprażonymi i drobno posiekanymi orzechami (laskowe, migdały, nerkowce).
- Przepis łatwo się skaluje. Proporcje (objętościowe) miodu do sezamu do masła wynoszą 3:1:1. Dla większej i mniejszej ilości pasty.