
Przepis wydaje się skomplikowany i czasochłonny, ale wcale taki nie jest. Lody należy przygotować wcześniej, bo fizyki tutaj nie przeskoczymy i trzeba dać im trochę czasu na zamarznięcie. Dla mnie to jest deser idealny: ciepłe i słodkie gruszki, intensywny korzenny sos, kwaskowe lody i chrupiące orzechy. Jest na bogato. A potem najlepiej pójść na długi spacer, żeby spalić trochę kalorii.
Podane składniki są przeznaczone na 4 porcje deseru.
Lody waniliowo-jogurtowe
Super sposób na domowe lody. Nie potrzeba do tego specjalnej maszyny, tylko dobry ręczny blender (tzw. żyrafa). Lody są lekko kwaskowe dzięki dodatkowi jogurtu i delikatnie przełamują mocną słodycz gruszek. Ilość cukru można dopasować do własnych preferencji.

Składniki:
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gęstego jogurtu (typu greckiego)
Przepis:
- Śmietankę i cukier ubić na sztywno (cukier musi się rozpuścić).
- Dodać ekstrakt waniliowy oraz jogurt i dokładnie wszystko wymieszać.
- Całość zamrozić (masa będzie dosyć twarda).
- Masę lodową pokroić na kawałki i szybko zmiksować ręcznym blenderem. Jeśli lody mają zawierać jakieś dodatki np. orzechy, kawałki czekolady lub owoców, to teraz należy je dodać i wymieszać.
- Masę ponownie zamrozić (tym razem lody będą już miały właściwą konsystencję).
Pieczone gruszki
Przygotowanie gruszek do pieczenia to kilka minut roboty. Ilość i rodzaj przypraw należy dobrać według własnych upodobań. Odradzam jedynie dodawanie wanilii, bo całość może wyjść zbyt mdła. W czasie, w którym gruszki się pieką, zdążymy przygotować orzechy w karmelu.

Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 50 g brązowego cukru
- 25 ml mocnego alkoholu (brandy, whisky, wódka, rum)
- 1 łyżka masła
- przyprawy korzenne (w całości lub zmielone) według uznania: anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, imbir, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon
- 50 ml śmietanki 26%
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Przepis:
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, my używamy masła sklarowanego.
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu.
- Posypać gruszki cukrem i przyprawami. Skropić alkoholem.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 30-40 minut, aż gruszki będą miękkie.
- Gruszki wyjąć i odłożyć na bok. Jeśli użyte były całe przyprawy, to należy je wyciągnąć i wyrzucić.
- Sos powstały po pieczeniu gruszek przelać na niewielką patelnię, dodać śmietankę i gotować aż zgęstnieje (2-3 minuty).
- Do lekko przestudzonego sosu dodać kwaśną śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszać.
Orzechy włoskie w karmelu
Polecam zrobić podwójną porcję i zostawić miseczkę orzechów do podjadania.
Składniki:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g brązowego cukru
- szczypta soli
Przepis:
- Orzechy uprażyć na patelni często mieszając, aż zaczną się lekko brązowić. Odłożyć na bok do wystygnięcia.
- Przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i “obetrzeć” je ze skórki. Jeśli orzechy były równomiernie uprażone, to większość gorzkawej skórki powinna odpaść.
- Na patelni rozpuścić cukier, zrobić jasny karmel i wymieszać z orzechami posypując szczyptą soli.
- Wystudzić i połamać na mniejsze kawałki.
