Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Często nazywana jest kabaczkiem, ale nie podejmuję się rozstrzygać, czy to jedno i to samo. Gdy w przepisach mowa o ”zucchini” albo ”courgette”, chodzi o zielone, młodziutkie warzywo wielkości ogórka szklarniowego.
Cukinia ma mało kalorii, za to dużo witamin, minerałów, błonnika i wody, w związku z tym jest lekka i łatwo strawna. Absolutny ”must” dla tych, którzy się odchudzają lub mają problemy jelitowe. Mnóstwo artykułów wychwala również jej rolę w walce z chorobami serca czy cukrzycą typu 2.
Kulinarnie, ma dwie główne zalety. Po pierwsze, w zasadzie nie ma smaku i aromatu, więc można z nią zrobić niemal wszystko. Jest idealnym wypełniaczem. Po drugie, ma super strukturę. Może być jednocześnie miękka i chrupiąca.

Składniki:
- 3 średniej wielkości cuknie (około 1,5 kg)
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub drobno posiekane)
- 2 łyżki drobno posiekanych, świeżych ziół (szałwia, tymianek, rozmaryn, oregano, mały listek mięty)
- Pieprz i sól do smaku
Przepis:
- Cukinię dobrze wyszorować, obciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę (około 3 cm).
- Na dużej patelni rozgrzać masło z miodem i kiedy się rozpuści dodać cukinię.
- Posolić i smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż cukinia “puści” sok.
- Smażyć i delikatnie mieszać potrząsając patelnią, aż sok zacznie gęstnieć (15 – 20 minut).
- Dodać czosnek i zioła.
- Smażyć 5 minut, aż sok całkowicie odparuje.
- Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Uwagi:
- Cukinii nie należy obierać ze skóry, żeby się nie rozpadła podczas smażenia.
- Trzeba uważać, żeby miód się nie przypalił podczas roztapiania.
- Długość smażenia cukinii zależy od ilości soku jaki “puści”.
- Skład ziół można modyfikować wedle własnego uznania. Przykładowy zestaw: 5 listków szałwii, listek mięty, 5 cm gałązka rozmarynu, 10 gałązek tymianku, 2 gałązki oregano.
- Ważne aby szybko odparować sok, cukinia powinna być lekko chrupka a nie “ciapowata”.
