Pieczony burak w roli głównej

Pieczony burak jest jak Mathew McConaughey – zagra wszystko. Danie główne, przystawkę i dodatek. Jest jak koło ratunkowe. Jak interwencyjny skup zboża. Jest naszym największym przyjacielem, kiedy trzeba szybko zrobić coś, co dobrze smakuje i dobrze wygląda.

Buraki można dorzucać do piekarnika “przy okazji” lub wyznaczyć sobie konkretny dzień pieczenia buraka. Pieką się około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Ważne, żeby w lodówce zawsze był ich zapas, gotowy uratować nas w godzinie próby.


Majonez z buraka

Lekki, wegański i niskokaloryczny (w porównaniu z klasycznym majonezem) dodatek do wszystkiego. No i jeszcze ten piękny purpurowy kolor.

Jajka z buraczanym majonezem

Składniki:

  • 250 gramów pieczonego buraka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy (białej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przepis:

  1. Wszystkie składniki poza olejem dokładnie zmiksować blenderem.
  2. Powoli dodawać olej (cały czas blendując) aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Uwagi:

  • Olej rzepakowy można zastąpić oliwą, olejem z pestek winogron lub dowolną mieszanką olei według własnych upodobań.
  • Aby uzyskać bardziej pikantny majonez można podwoić ilość gorczycy lub użyć odmiany sarepskiej.

Burak z serem na ciepło

Nietypowe połączenie. W kilka minut można przygotować zaskakującą, ciepłą przystawkę. Ser powinien być dosyć twardy, żeby nie spływał z buraka.

Składniki:

  • 3 plastry pieczonego buraka
  • 3 plastry świeżego krowiego lub koziego sera
  • łyżka sklarowanego masła
  • świeży tymianek
  • oliwa, ocet balsamiczny, pieprz, sól

Przepis:

  1. Plastry buraka podsmażyć na maśle z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na każdym plastrze położyć niewielki kawałek sera i chwilę smażyć pod przykryciem, aż ser się zacznie lekko rozpuszczać.
  3. Podawać natychmiast (szybko stygnie) posypane tymiankiem, skropione oliwą i octem, np. z grzanką z żytniego chleba natartą czosnkiem.

Ćwikła

Klasyka polskiej kuchni. Trzeci bliźniak mielonych z ziemniakami. Jak w każdym reliszu, tak i w ćwikle musi być intensywnie: słodko, kwaśno i ostro.

Składniki:

  • 250 gramów pieczonego buraka
  • łyżka gotowego chrzanu
  • łyżka octu jabłkowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka miodu

Przepis:

  1. Buraki zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z resztą składników