Pasta z pomidorów i bazylii

Czy pomidor jest owocem czy warzywem? Po przeczytaniu kilku definicji można stwierdzić, że jest to warzywny owoc uprawiany dla jagód 🙂 Pochodzi z Peru, do Europy dotarł w XV wieku na statkach hiszpańskich konkwistadorów. W kuchni jest wszechobecny i wręcz kultowy, chyba wszyscy znają pomidorówkę, ketchup czy sos do pizzy. Pomidor świetnie smakuje a do tego czyni cuda dla zdrowia i urody. Ma dużo potasu, ma dużo witamin, ale przede wszystkim jest w diecie głównym źródłem likopenu, czyli skutecznego przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym. Przetworzone pomidory, takie jak opisywana pasta, zawierają więcej likopenu niż pomidory świeże, ponieważ są pozbawione wody i skondensowane. Dodatek sklarowanego masła i oliwy dodatkowo zwiększa przyswajalność likopenu, ponieważ likopen rozpuszcza się w tłuszczach.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • Pieprz, sól, cukier do smaku.

Przepis:

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę (2 cm).
  2. Zagotować w garnku o grubym dnie i redukować na małym ogniu często mieszając aż do uzyskania półpłynnej konsystencji.
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną bazylię i sól.
  4. Redukować aż do uzyskania gęstej pasty.
  5. Dodać oliwę i masło.
  6. W razie konieczności doprawić pieprzem, solą i cukrem.

Uwagi:

  • Najlepsze są duże pomidory z małą ilością pestek – np. odmiana Lima.
  • Czas redukowania pomidorów zależy od ilości zawartej w nich wody. Cały proces może trwać kilka godzin.
  • Odparowywanie wody z pomidorów jest czasochłonne i pracochłonne (nieustanne mieszanie) więc lepiej przygotować od razu większy zapas pasty.