Pasta i zupa z pokrzyw

Pokrzywa, mniszek lekarski i sosna tworzą majowy triumwirat super-foods. W przeciwieństwie do dwóch ostatnich, gdzie trzeba się spieszyć ze zbiorem, pokrzywa daje nam więcej czasu. Jeśli będziemy ją regularnie zrywać (lub kosić), będzie odrastała nawet do późnego sierpnia.

Pokrzywa uważana jest za chwast i w tradycji ludowej kojarzona z diabłem, wiedźmami i wszelkim złem. Nie przeszkadza jej to jednak w byciu jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych. Działa wzmacniająco, przeciwcukrzycowo i przeciwzapalnie. Poprawia przemianę materii, produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Poza tym nadaje się na wzmacniające płukanki do włosów, że o naturalnym nawozie do roślin nie wspomnę. I oczywiście do gotowania.

Pokrzywa ma delikatny, lecz charakterystyczny aromat. Dobrze się łączy z gałką muszkatołową. Naturalnie pasuje do niej jajko i kozi ser.

Zbieranie, mycie i oskubywanie pokrzyw z liści nie jest moim ulubionym zajęciem. Zupę z pokrzyw można ugotować dodając kilka garści posiekanych liści. Jednak skoro raz się założyło gumowe rękawice, warto poświecić trochę więcej czasu i przygotować pokrzywową bazę, która wystarczy na parę dni i kilka różnych potraw.

Pokrzywowa pasta


Składniki (około 250 ml pasty pokrzywowej):

  • Naręcze pokrzyw
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis:

  1. Do momentu zagotowania pokrzyw wszystkie czynności najlepiej wykonywać w gumowych rękawiczkach.
  2. Zebrać kilka pęczków pokrzyw (im młodsze tym lepsze).
  3. Pokrzywy rozłożyć w nasłonecznionym miejscu na jakiś czas aby dać szansę uciec znajdującym się na nich owadom.
  4. Pokrzywy dokładnie wymyć i odsączyć z wody.
  5. Obrywać szczyty pokrzyw i listki z górnych poziomów, aż będzie ich wystarczająco do wypełnienia trzylitrowego garnka.
  6. Na sklarowanym maśle podsmażyć lekko czosnek, dodać liście pokrzyw i dusić pod przykryciem aż będą całkiem miękkie (około 10 minut). Liście mają mniej wilgoci niż np. szpinak, więc można je podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły.
  7. Odparować wodę jeśli jest na dnie garnka, posolić, wymieszać z łyżką jogurtu i zblendować na gładką masę.

Pasta pokrzywowa jest uniwersalnym smarowidłem do pieczywa. Można dodać ją do jajecznicy lub omletu. Można przerobić ją na pokrzywowe pesto. Można wreszcie zrobić z niej pożywną zupę.

Zupa z pokrzywą


Składniki (4 porcje):

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 100 ml pasty pokrzywowej
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • gałka muszkatołowa, pieprz

Przepis:

  1. Warzywa obrać i pokroić w półplasterki (marchew, pietruszka) i niewielką kostkę (pozostałe).
  2. Na maśle lekko podsmażyć warzywa, dodać liść laurowy, wywar i gotować 30 minut aż będą miękkie. Uzupełnić wodę jeśli zupa jest zbyt gęsta.
  3. Dodać pastę pokrzywową, zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z niewielką ilością wody. Zagotować.
  4. Zabielić jogurtem, doprawić gałka muszkatołową i pieprzem.