Pieczone gruszki z sosem korzennym i domowymi lodami.

Przepis wydaje się skomplikowany i czasochłonny, ale wcale taki nie jest. Lody należy przygotować wcześniej, bo fizyki tutaj nie przeskoczymy i trzeba dać im trochę czasu na zamarznięcie. Dla mnie to jest deser idealny: ciepłe i słodkie gruszki, intensywny korzenny sos, kwaskowe lody i chrupiące orzechy. Jest na bogato. A potem najlepiej pójść na długi spacer, żeby spalić trochę kalorii.

Podane składniki są przeznaczone na 4 porcje deseru.

Lody waniliowo-jogurtowe

Super sposób na domowe lody. Nie potrzeba do tego specjalnej maszyny, tylko dobry ręczny blender (tzw. żyrafa). Lody są lekko kwaskowe dzięki dodatkowi jogurtu i delikatnie przełamują mocną słodycz gruszek. Ilość cukru można dopasować do własnych preferencji.

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g gęstego jogurtu (typu greckiego)

Przepis:

  1. Śmietankę i cukier ubić na sztywno (cukier musi się rozpuścić).
  2. Dodać ekstrakt waniliowy oraz jogurt i dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Całość zamrozić (masa będzie dosyć twarda).
  4. Masę lodową pokroić na kawałki i szybko zmiksować ręcznym blenderem. Jeśli lody mają zawierać jakieś dodatki np. orzechy, kawałki czekolady lub owoców, to teraz należy je dodać i wymieszać.
  5. Masę ponownie zamrozić (tym razem lody będą już miały właściwą konsystencję).

Pieczone gruszki

Przygotowanie gruszek do pieczenia to kilka minut roboty. Ilość i rodzaj przypraw należy dobrać według własnych upodobań. Odradzam jedynie dodawanie wanilii, bo całość może wyjść zbyt mdła. W czasie, w którym gruszki się pieką, zdążymy przygotować orzechy w karmelu.

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • 50 g brązowego cukru
  • 25 ml mocnego alkoholu (brandy, whisky, wódka, rum)
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy korzenne (w całości lub zmielone) według uznania: anyż gwiazdkowy, cynamon, goździki, imbir, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kardamon
  • 50 ml śmietanki 26%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

Przepis:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, my używamy masła sklarowanego.
  2. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu.
  3. Posypać gruszki cukrem i przyprawami. Skropić alkoholem.
  4. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 30-40 minut, aż gruszki będą miękkie.
  5. Gruszki wyjąć i odłożyć na bok. Jeśli użyte były całe przyprawy, to należy je wyciągnąć i wyrzucić.
  6. Sos powstały po pieczeniu gruszek przelać na niewielką patelnię, dodać śmietankę i gotować aż zgęstnieje (2-3 minuty).
  7. Do lekko przestudzonego sosu dodać kwaśną śmietanę lub jogurt i dokładnie wymieszać.

Orzechy włoskie w karmelu

Polecam zrobić podwójną porcję i zostawić miseczkę orzechów do podjadania.

Składniki:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli

Przepis:

  1. Orzechy uprażyć na patelni często mieszając, aż zaczną się lekko brązowić. Odłożyć na bok do wystygnięcia.
  2. Przełożyć orzechy na papierowy ręcznik i “obetrzeć” je ze skórki. Jeśli orzechy były równomiernie uprażone, to większość gorzkawej skórki powinna odpaść.
  3. Na patelni rozpuścić cukier, zrobić jasny karmel i wymieszać z orzechami posypując szczyptą soli.
  4. Wystudzić i połamać na mniejsze kawałki.