Pieczony burak jest jak Mathew McConaughey – zagra wszystko. Danie główne, przystawkę i dodatek. Jest jak koło ratunkowe. Jak interwencyjny skup zboża. Jest naszym największym przyjacielem, kiedy trzeba szybko zrobić coś, co dobrze smakuje i dobrze wygląda.
Buraki można dorzucać do piekarnika “przy okazji” lub wyznaczyć sobie konkretny dzień pieczenia buraka. Pieką się około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Ważne, żeby w lodówce zawsze był ich zapas, gotowy uratować nas w godzinie próby.
Majonez z buraka
Lekki, wegański i niskokaloryczny (w porównaniu z klasycznym majonezem) dodatek do wszystkiego. No i jeszcze ten piękny purpurowy kolor.

Składniki:
- 250 gramów pieczonego buraka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy (białej)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przepis:
- Wszystkie składniki poza olejem dokładnie zmiksować blenderem.
- Powoli dodawać olej (cały czas blendując) aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Uwagi:
- Olej rzepakowy można zastąpić oliwą, olejem z pestek winogron lub dowolną mieszanką olei według własnych upodobań.
- Aby uzyskać bardziej pikantny majonez można podwoić ilość gorczycy lub użyć odmiany sarepskiej.
Burak z serem na ciepło
Nietypowe połączenie. W kilka minut można przygotować zaskakującą, ciepłą przystawkę. Ser powinien być dosyć twardy, żeby nie spływał z buraka.

Składniki:
- 3 plastry pieczonego buraka
- 3 plastry świeżego krowiego lub koziego sera
- łyżka sklarowanego masła
- świeży tymianek
- oliwa, ocet balsamiczny, pieprz, sól
Przepis:
- Plastry buraka podsmażyć na maśle z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem.
- Na każdym plastrze położyć niewielki kawałek sera i chwilę smażyć pod przykryciem, aż ser się zacznie lekko rozpuszczać.
- Podawać natychmiast (szybko stygnie) posypane tymiankiem, skropione oliwą i octem, np. z grzanką z żytniego chleba natartą czosnkiem.
Ćwikła
Klasyka polskiej kuchni. Trzeci bliźniak mielonych z ziemniakami. Jak w każdym reliszu, tak i w ćwikle musi być intensywnie: słodko, kwaśno i ostro.
Składniki:
- 250 gramów pieczonego buraka
- łyżka gotowego chrzanu
- łyżka octu jabłkowego
- sok z połowy pomarańczy
- łyżeczka miodu
Przepis:
- Buraki zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z resztą składników