“Smalec” z fasolki mung

Fasolka mung wywodzi się z Indii, ale stała się tradycyjną częścią chińskiej kuchni i medycyny. Zaliczana do tzw. superfoods, pod względem leczniczym znajduje się w ścisłej czołówce roślin strączkowych. Wielka przyjaciółka wątroby (zmniejsza objawy zatruć, pomaga usunąć toksyny z organizmu) a do tego świetnie smakuje.

Składniki:

  • 300 g fasolki mung
  • 3 średnie cebule
  • jedno kwaskowe jabłko
  • 5 łyżek sklarowanego masła
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przepis:

  1. Fasolkę mung namoczyć przez dwanaście godzin w dużej ilości wody. Wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 30 minut aż będzie miękka. Odcedzić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć (“zeszklić”) na maśle.
  3. Do cebuli dodać sól oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażać, aż jabłko będzie się rozpadać a cebula zacznie się złocić. Na koniec dodać majeranek i smażyć jeszcze przez minutę.
  4. Po usmażeniu wymieszać z ugotowaną fasolką mung i zmiksować ręcznym blenderem.
  5. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Uwagi:

  • Fasolkę gotować bez przykrycia, usuwając gromadzącą się na powierzchni wody pianę.
  • Można zmiksować samą fasolkę i dopiero wtedy wymieszać z cebulą.