Musztarda

Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałem musztardę. Idea jest banalna. Potrzebna jest gorczyca, przyprawy oraz coś płynnego, coś słodkiego i coś kwaśnego.

Składniki:

  • Ziarna czarnej gorczycy – 33 g
  • Ziarna żółtej gorczycy – 66 g
  • Woda – 100 ml
  • Miód – 1 łyżka (15 ml)
  • Ocet jabłkowy lub winny – 3 łyżki (45 ml)
  • Sól – 1 łyżeczka (około 4 g)

Przepis:

  1. Gorczycę zmielić i przesiać przez gęste sito.
  2. Miód i sól rozpuścić w wodzie.
  3. Zalać płynem gorczycę i macerować przez pół godziny
  4. Dodać ocet, wymieszać i wstawić na tydzień do lodówki.

Uwagi:

  • Bezpośrednio po przygotowaniu musztarda jest lekko płynna i gorzkawa w smaku. Tydzień w lodówce (a najlepiej dwa) pozwolą jej dojrzeć i uzyskać właściwy aromat.
  • Gorczyca powinna być bardzo drobno zmielona i przesiana przez gęste sito.
  • Aby uzyskać ostrzejszą musztardę należy wodę schłodzić (im zimniejsza tym musztarda będzie ostrzejsza) i jednocześnie skrócić czas macerowania (przed dodaniem octu).
  • Aby uzyskać łagodniejszą musztardę woda powinna być cieplejsza a czas macerowania dłuższy.