To danie pomostowe między latem a zimą. Na pierwszym planie są jesienne grzyby. Usmażone tak jak zawsze o tym zawsze marzyły. Do tego letni smak cukinii i kasza gryczana zwiastująca nadchodzącą zimę. Całość oblana żółtkiem z jajka ugotowanego w koszulce.
Ciepło. Aromatycznie. Komfortowo.
W tym roku sezon cukiniowy był tak długi, że zdążyły pojawić się grzyby. Dzięki temu oba składniki spotkały się na talerzu. Grzyby i cukinia mają w sobie jakieś podobieństwo. Potrafią być jednocześnie miękkie i lekko chrupiące. W tym daniu kasza gryczana musi być jędrna, żeby zrównoważyć łagodną strukturę pozostałych składników.
Składniki (3 porcje):
- 800 g cukinii
- 400 g grzybów (najlepiej leśnych)
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 6 jajek
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
Przepis:
- Kaszę gryczaną ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić.
- Grzyby dokładnie oczyścić, kapelusze pokroić w spore kawałki (2 cm), nóżki w plasterki. Cukinię obrać i pokroić w centymetrową kostkę.
- Na dużej patelni roztopić łyżkę masła i smażyć grzyby, aż się zaczną rumienić.
- Posolić 1/4 łyżeczki soli, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 20 minut. W razie konieczności podlewać niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły.
- Grzyby przełożyć do miski a na patelni ponownie rozgrzać łyżkę masła.
- Dodać cukinię, posolić 1/4 łyżeczki soli i smażyć około 15 minut aż będzie miękka.
- Dodać grzyby, kaszę i roztarty czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- W dużej ilości osolonej i zaprawionej octem wody, ugotować jajka w koszulkach (4 minuty).
- Gorącą kaszę podawać z jajkami i ze spokojem myśleć o nadchodzącej zimie.
Uwagi
- Najlepsze są leśne grzyby, ale dobrze usmażona pieczarka lub boczniak też się nadadzą.
- Kasza gryczana nie może być rozgotowana i powinna stawiać lekki opór podczas gryzienia. W ten sposób danie nie będzie miało struktury kompletnej ciapki.
- Grzyby, kaszę i cukinię można przygotować wcześniej. Dzięki temu będzie je można wymieszać, podgrzać i doprawić w czasie kiedy gotują się jajka.
Jajka w koszulkach
Gotowanie jajek w koszulkach nie jest skomplikowane, ale wymaga odrobiny wprawy. Kilka wskazówek, które powinny ułatwić całą operację.
- Woda nie może się gwałtownie gotować.
- Dodanie octu do wody sprawia, że białko szybciej się ścina i nie ma pływających “farfocli”.
- Jajka, jedno po drugim, należy wybijać do miseczki i delikatnie ześlizgiwać do gorącej wody.
- Kiedy wszystkie jajka są wrzucone, całość należy delikatnie zamieszać. Po chwili jajka wypłyną na powierzchnię.
- W połowie gotowania jajka należy przekręcić na drugą stronę.
- Po 4 minutach od wrzucenia jajka wyłowić łyżką cedzakową.