
Dlaczego wpadłem na to tak późno??? Są potrawy, które po przygotowaniu sprawiają, że człowiek zadaje sobie właśnie tak fundamentalne pytania. Sceną z „Death Proof”, w której Kurt Russel je kukurydziane chrupki z serem, zachwycałem się dziesiątki razy. Zagarnia chipsami stopiony ser, tłuszcz kapie mu po brodzie, je zachłannie, szybko i z takim apetytem, że sam ocieram usta. W internetowych rankingach najlepszych „scen jedzenia” w filmach Quentina Tarantino (a są takie rankingi), Nacho Grande Platter jest w ścisłej czołówce. Jako to się stało, że dopiero teraz wpadłem na to, by własnoręcznie przygotować zapiekany talerz nachos? Nie wiem, ale skrupulatnie nadrabiam zaległości.
PS. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. To danie opiera się na chipsach, więc nie jest ani dietetyczne, ani zdrowe. To jest wyskokowy karnawałowy talerz, jedzenie z kategorii guilty pleasure, rekompensata za picie syropu z cebuli i nagroda za jedzenie pięciu porcji warzyw dziennie.
Składniki (jedna blacha, 4 – 6 porcji):
- 300 g solonych kukurydzianych nachos
- 150 g startego żółtego sera
- Dodatki, do wyboru:
- zielone i czarne oliwki
- plasterki czerwonej cebuli
- plasterki papryki
- ćwiartki pomidorków koktajlowych
- dip serowy (patrz poniżej)
- salsa pomidorowa (patrz poniżej)
- Oregano do posypania
Przepis:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Na blasze rozłożyć nachosy równą warstwą.
- Rozsypać dodatki, w kilku miejscach dodać dip serowy i salsę pomidorową. Posypać serem i oregano.
- Zapiec kilka minut w piekarniku, uważając żeby nie przypalić nachosów.
- Podawać gorące.
Uwagi:
- Lista możliwych dodatków jest nieskończona: fasola, awokado, marynowany czosnek, kolendra, kwaśna śmietana, szczypior, suszone pomidory, smażona wołowina. To tylko kilka przykładów. Niezmienne są tylko nachosy i ser.
- Nachos grande platter należy jeść rękami, inaczej się nie liczy.
- Nie ma co ukrywać, zimny lager jest idealnym dodatkiem do tej przekąski.
- Kiedy mamy mało czasu, można użyć kupnych sosów. Dostępne salsy pomidorowe wydają się jakościowo lepsze niż dipy serowe.
- To jest ten rodzaj przepisu, który można dopracowywać latami. Jakiego sera użyć do dipa, a jakiego do posypania nachosów? Jakie dodatki wybrać? Typowo meksykańskie czy międzynarodowe? Czy sosy dodać przed czy po zapieczeniu? Warto próbować i pytać gości, co o tym myślą.
Dip serowy
Składniki:
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g startego sera cheddar
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta oregano
Przepis:
- Śmietankę, ser i przyprawy zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
- Mąkę kukurydzianą rozpuścić w wodzie i dodać do sosu.
- Gotować około minuty aż dip zgęstnieje.
- Wystudzić, mieszając od czasu do czasu, tak żeby na powierzchni nie powstał „kożuch”.
Salsa pomidorowa
Składniki:
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżki sklarowanego masła
- 1 marynowana lub świeża ostra papryczka (opcjonalnie), posiekana
- 1/2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 150 ml pasty z pomidorów i bazylii
- woda, około 50 ml
Przepis:
- Cebulę zeszklić na maśle aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
- Jeśli salsa ma być ostra, dodać papryczkę.
- Dodać ocet i miód. Gotować na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Wymieszać z pastą z pomidorów i bazylii. Dodać niewielką ilość wody w celu uzyskania konsystencji sosu.
- Wystudzić.

Bary, poza alkoholem, oferują wiele innych rzeczy (…) Kobiety, Nachos Grande Platter, towarzystwo fascynujących osób, takich jak Warren.
Stuntman Mike, Death Proof