Trochę jak śródziemnomorska socca, a trochę jak amerykańskie pancakes w słonej wersji. Puchate i sycące. Dla nas idealna „przekąska o północy”. To też świetne rozwiązanie na poczęstunek dla gości, którzy nie wiadomo dokładnie kiedy się pojawią. Placki można usmażyć dzień wcześniej (a jest to dosyć nużące zajęcie). A dodatki? Tutaj jak w przypadku pizzy, nie ma ograniczeń. Wędliny, grzyby, sery. Pozostaje już tylko mocno nagrzać piekarnik i zapiec wszystko przez kilka minut.
Same w sobie są świetną przekąską, a podane z sałatą będą pełnym „drugim daniem”. Placki z cieciorki można jeść na zimno zamiast chleba. Doskonale się łączą z reliszem paprykowym albo z pastą z pomidorów i bazylii.
Składniki (6 placków)
- 230 g mąki z ciecierzycy
- 400 ml wody
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki sklarowanego masła + dodatkowo 1 łyżka do smażenia
- 1,5 kg cukinii
- 200 ml passaty pomidorowej
- 150 g wiejskiej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- żółty ser do posypania
Przepis:
- Mąkę, wodę, 2 łyżki masła i 1/2 łyżeczki soli dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka wymieszać z ciastem.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Dodawać porcjami pianę do ciasta i delikatnie mieszać.
- Na małej patelni smażyć z dwóch stron placki grubości około 7 mm.
- Placki powinny być lekko rumiane.
- Cukinię obrać, usunąć ziarna i pokroić w kostkę.
- Kiełbasę obrać ze skóry i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać jedną łyżkę sklarowanego masła i smażyć cukinię z kiełbasą pod przykryciem, aż cukinia się rozpadnie (około 20 minut).
- Dodać czosnek i passatę, smażyć na dużym ogniu aż farsz zgęstnieje. Posolić do smaku.
- Placki grubo posmarować farszem, posypać serem i zapiekać w piekarniku (200 stopni) aż ser się zrumieni.
Uwagi:
- Jeśli masło sklarowane było trzymane w lodówce, należy je rozpuścić przed dodaniem do ciasta.
- Masło można zastąpić oliwą z oliwek lub ulubionym olejem.
- Do smażenia najlepiej użyć dwóch patelni i przekładać placek usmażony z jednej strony na drugą patelnię. Przyspieszy to dosyć nużący proces.
- Placki i farsz można przygotować wcześniej. Dobrze się przechowują 2-3 dni w lodówce.
- Zapiekanie placków nie trwa długo, więc surowe dodatki (warzywa, grzyby) powinny być wcześniej podduszone.