Cieciorkowe placki z cukiniowym farszem

Trochę jak śródziemnomorska socca, a trochę jak amerykańskie pancakes w słonej wersji. Puchate i sycące. Dla nas idealna „przekąska o północy”. To też świetne rozwiązanie na poczęstunek dla gości, którzy nie wiadomo dokładnie kiedy się pojawią. Placki można usmażyć dzień wcześniej (a jest to dosyć nużące zajęcie). A dodatki? Tutaj jak w przypadku pizzy, nie ma ograniczeń. Wędliny, grzyby, sery. Pozostaje już tylko mocno nagrzać piekarnik i zapiec wszystko przez kilka minut.

Same w sobie są świetną przekąską, a podane z sałatą będą pełnym „drugim daniem”. Placki z cieciorki można jeść na zimno zamiast chleba. Doskonale się łączą z reliszem paprykowym albo z pastą z pomidorów i bazylii.

Składniki (6 placków)

  • 230 g mąki z  ciecierzycy
  • 400 ml wody
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sklarowanego masła + dodatkowo 1 łyżka do smażenia
  • 1,5 kg cukinii
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 150 g wiejskiej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • żółty ser do posypania

Przepis:

  1. Mąkę, wodę, 2 łyżki masła i 1/2 łyżeczki soli dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka wymieszać z ciastem.
  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  5. Dodawać porcjami pianę do ciasta i delikatnie mieszać.
  6. Na małej patelni smażyć z dwóch stron placki grubości około 7 mm.
  7. Placki powinny być lekko rumiane.
  8. Cukinię obrać, usunąć ziarna i pokroić w kostkę.
  9. Kiełbasę obrać ze skóry i drobno pokroić.
  10. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę sklarowanego masła i smażyć cukinię z kiełbasą pod przykryciem, aż cukinia się rozpadnie (około 20 minut).
  11. Dodać czosnek i passatę, smażyć na dużym ogniu aż farsz zgęstnieje. Posolić do smaku.
  12. Placki grubo posmarować farszem, posypać serem i zapiekać w piekarniku (200 stopni) aż ser się zrumieni.

Uwagi:

  • Jeśli masło sklarowane było trzymane w lodówce, należy je rozpuścić przed dodaniem do ciasta.
  • Masło można zastąpić oliwą z oliwek lub ulubionym olejem.
  • Do smażenia najlepiej użyć dwóch patelni i przekładać placek usmażony z jednej strony na drugą patelnię. Przyspieszy to dosyć nużący proces.
  • Placki i farsz można przygotować wcześniej. Dobrze się przechowują 2-3 dni w lodówce.
  • Zapiekanie placków nie trwa długo, więc surowe dodatki (warzywa, grzyby) powinny być wcześniej podduszone.
Wersja z pastą pomidorową, kiełbasą, ogórkiem konserwowym i kozim serem.