
Fasolka mung wywodzi się z Indii, ale stała się tradycyjną częścią chińskiej kuchni i medycyny. Zaliczana do tzw. superfoods, pod względem leczniczym znajduje się w ścisłej czołówce roślin strączkowych. Wielka przyjaciółka wątroby (zmniejsza objawy zatruć, pomaga usunąć toksyny z organizmu) a do tego świetnie smakuje.
Składniki:
- 300 g fasolki mung
- 3 średnie cebule
- jedno kwaskowe jabłko
- 5 łyżek sklarowanego masła
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przepis:
- Fasolkę mung namoczyć przez dwanaście godzin w dużej ilości wody. Wypłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 30 minut aż będzie miękka. Odcedzić.
- Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć (“zeszklić”) na maśle.
- Do cebuli dodać sól oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażać, aż jabłko będzie się rozpadać a cebula zacznie się złocić. Na koniec dodać majeranek i smażyć jeszcze przez minutę.
- Po usmażeniu wymieszać z ugotowaną fasolką mung i zmiksować ręcznym blenderem.
- Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Uwagi:
- Fasolkę gotować bez przykrycia, usuwając gromadzącą się na powierzchni wody pianę.
- Można zmiksować samą fasolkę i dopiero wtedy wymieszać z cebulą.
