
Nie wiem czemu nazywają się “po polsku”. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sposób podawania potraw à la polonaise. Oznacza to polanie dania masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypanie posiekanym jajkiem i ziołami. Taki dodatek został wprowadzony do kuchni francuskiej w XVIII wieku, kiedy Maria Leszczyńska była żoną Ludwika XV. Jest to nasz niewątpliwy wkład w światową sztukę kulinarną. W jajkach faszerowanych pojawiają się te same smaki, uzupełnione tradycyjnie polskimi składnikami: grzybami i kwaśną śmietaną. Wygląda na to, że nazwa jest jak najbardziej odpowiednia.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu lub kwaśnej śmietany
- 3 łyżki masła sklarowanego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- pieprz, sól, sok z cytryny
Przepis:
- Jajka ugotować na twardo i wystudzić.
- Pieczarki oczyścić i zetrzeć na grubej tarce.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle.
- Do cebuli dodać pieczarki i smażyć całość, aż sok z grzybów odparuje i pieczarki zaczną się rumienić. Posolić do smaku.
- Ostrym nożem przeciąć jajka na pół tak, żeby nie pokruszyć skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć zawartość ze skorupek.
- Żółtka przełożyć do miski i utrzeć na gładką masę z musztardą, majonezem, szczypiorkiem i koperkiem.
- Białka zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
- Do masy żółtkowej dodać cebulę z grzybami oraz białka i wszystko dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Napełnić skorupki farszem. Na talerzyk wysypać bułkę tartą i wcisnąć w nią jajka, farszem do dołu, tak żeby została na nich gruba warstwa panierki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Jajka smażyć pod przykryciem na złoty kolor (2-3 minuty). Podawać ciepłe.
Uwagi:
- Przecinanie jajek nie jest proste i trzeba nabrać w tym wprawy. Najlepiej użyć bardzo ostrego noża z niewielką piłką. Przecinać ostrożnie, trzymając jajko w dłoni.
- Jeśli poniesiemy klęskę przy pierwszym podejściu do przecinania jajek, nie należy się załamywać. Farsz jest doskonałą pastą do kanapek.
- Zamiast majonezu lub śmietany można użyć gęstego jogurtu.
- Zrobienie farszu i nadziewanie jajek jest nieco pracochłonne. Można przygotować je wcześniej, trzymać w lodówce i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. W takim wypadku trzeba pamiętać, żeby odpowiednio wcześnie je wyjąć, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Zamiast klasycznej bułki tartej można użyć bezglutenowej panierki z cieciorki. Aby ją przygotować należy wymieszać 100 g mąki z ciecierzycy ze 150 ml wody i szczyptą soli. Ciasto odstawić na 15 minut a następnie wylać cienką warstwą na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż będzie twarde i zupełnie suche. Po wystudzeniu połamać na kawałki i zemleć w blenderze.
