Pasta z bazylii i migdałów

Świeża bazylia to jedno z przyjemniej pachnących ziół i już ta właściwość powoduje, że bazylia potrafi poprawić nastrój. Oprócz tego działa jak balsam na przewód pokarmowy. Pasta do smarowania na bazie tego “królewskiego zioła” (greckie basileús znaczy król) przekonuje, że to, co zdrowe, może jednocześnie być bardzo smaczne i aromatyczne. Dodatek migdałów, czosnku i nasion chia tworzy z tego smarowidła prozdrowotną petardę.

Składniki:

  • 2 pęczki bazylii
  • 120 gramów migdałów, moczonych przez noc i obranych ze skórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki nasion chia

Przepis:

  1. Wszystkie składniki poza nasionami chia dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub stacjonarnym.
  2. Dodać nasiona chia i dokładnie wymieszać.
  3. Odstawić na 4 godziny, żeby pasta zgęstniała.

Uwagi:

  • Jeśli podczas blendowania pasta jest zbyt gęsta, należy dodać trochę wody. Przed dodaniem nasion chia pasta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju rzepakowego lub delikatnego oleju lnianego.