Jesienne risotto z dynią Hokkaido

Risotto z dynią to świetne antidotum na żal po odchodzącym lecie. Ma piękny kolor, jest kremowe i przyjemnie rozgrzewające.

Składniki (3 porcje):

  • 1 dynia Hokkaido
  • 250 g ryżu do risotto
  • 1 litr lekkiego i niezbyt słonego wywaru (drobiowy lub warzywny)
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 150 g twardego żółtego sera

Przepis:

  1. Dynię wymyć, wypestkować i pokroić w plastry grubość 1,5 cm.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec dynię przez 60 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia.
  3. Dynię wystudzić, obrać ze skóry i utłuc miąższ na gładką masę. Odłożyć 200 g do risotto. Z pozostałej dyni można zrobić pastę.
  4. Cebulę pokroić w piórka, boczek w drobną kostkę. Wywar podgrzać.
  5. Na dużej patelni z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę i boczek. Smażyć na niewielkim ogniu aż cebula będzie miękka, a boczek zacznie się rumienić.
  6. Wsypać ryż i smażyć całość przez około 2 minuty (ryż powinien się lekko zeszklić).
  7. Stopniowo dodawać ciepły wywar często mieszając, tak, żeby ryż równomiernie wchłaniał płyn. Kontynuować ten proces aż ryż będzie miękki, lecz ciągle będzie stawiał lekki opór podczas gryzienia. Trwa to minimum 20 minut.
  8. Dodać dynię oraz starty ser. Dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Uwagi:

  • Z kilogramowej dyni Hokkaido, po upieczeniu zostaje około 400 g miąższu.
  • Dyni nie trzeba obierać, bo ma bardzo cienką skórę. W takim wypadku lepiej ją zblendować, żeby kawałki skóry nie psuły wyglądu dania.
  • Jeśli upieczona dynia po utłuczeniu jest bardzo gęsta, można ją rozcieńczyć dodając niewielką ilość wody.
  • Jest wiele odmian ryżu do risotto. Najbardziej popularny jest Arborio. Z kolei Carnaroli jest uważany za najlepszy.
  • Wbrew powszechnym opiniom, podczas gotowania risotta nie trzeba go nieustannie mieszać. Ważne jest to, żeby ryż się równomiernie gotował. Szeroka patelnia z grubym dnem i bardzo mały płomień ułatwiają to zadanie.
  • Jeśli podczas gotowania skończy się wywar a ryż nie jest jeszcze gotowy, należy po prostu dodawać ciepłą wodę.
  • Risotto można doprawić masłem szałwiowym, dodatkowym serem lub plastrami smażonego borowika.