Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałem musztardę. Idea jest banalna. Potrzebna jest gorczyca, przyprawy oraz coś płynnego, coś słodkiego i coś kwaśnego.
Składniki:
- Ziarna czarnej gorczycy – 33 g
- Ziarna żółtej gorczycy – 66 g
- Woda – 100 ml
- Miód – 1 łyżka (15 ml)
- Ocet jabłkowy lub winny – 3 łyżki (45 ml)
- Sól – 1 łyżeczka (około 4 g)
Przepis:
- Gorczycę zmielić i przesiać przez gęste sito.
- Miód i sól rozpuścić w wodzie.
- Zalać płynem gorczycę i macerować przez pół godziny
- Dodać ocet, wymieszać i wstawić na tydzień do lodówki.
Uwagi:
- Bezpośrednio po przygotowaniu musztarda jest lekko płynna i gorzkawa w smaku. Tydzień w lodówce (a najlepiej dwa) pozwolą jej dojrzeć i uzyskać właściwy aromat.
- Gorczyca powinna być bardzo drobno zmielona i przesiana przez gęste sito.
- Aby uzyskać ostrzejszą musztardę należy wodę schłodzić (im zimniejsza tym musztarda będzie ostrzejsza) i jednocześnie skrócić czas macerowania (przed dodaniem octu).
- Aby uzyskać łagodniejszą musztardę woda powinna być cieplejsza a czas macerowania dłuższy.